i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Savci nebyli pouze kořistí

 |  4. 9. 2023
 |  Vesmír 102, 469, 2023/9

Pouze paleontologové rozeznají na obr. býložravého dinosaura druhu Psitacosaurus lujiatunensis a do něho zakousnutého savce druhu Repenomamus robustus. Zdá se, že savci nebyli jen kořistí masožravých dinosaurů, ale že i menší savci mohli pro dinosaury představovat hrozbu. Tato pozoruhodná fosilie z období spodní křídy byla nalezena v květnu 2012 v Číně poblíž vesnice Lujiatun. Aby se paleontologové ujistili, že nejde o zfalšované propojení dvou fosilií, obnažili krček zubu savce, který ještě nebyl ze sedimentu odkryt. Zjistili, že i on se do sedimentu zanořuje tak, aby sevřel žebra dinosaura.

Gang Han et al.: Sci. Reports, 2023, DOI: 10.1038/s41598-023-37545-8

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Paleontologie

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...