i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Pravěké kosti ve vesmíru

 |  2. 10. 2023
 |  Vesmír 102, 546, 2023/10

Raketoplán Unity společnosti Virgin Galactic s sebou 8. září 2023 vynesla na pokraj kosmu prapodivný „náklad“. Jihoafrický podnikatel Tim Nash absolvoval několikaminutový „skok“ do vesmíru s fragmentem dva miliony let staré klíční kosti druhu Australopithecus sediba a s čtvrt milionu roků starou kostí palce Homo naledi. Podle jednoho z iniciátorů celé akce a objevitele fosilií Lee Bergera z Witwatersrandské univerzity v Johnnesburgu to byl projev „uznání všem předkům a našim dávným příbuzným za to, co přinesli lidstvu“.

„Bez jejich vynálezu technologií, jako je oheň a nástroje, a jejich příspěvku k vývoji současné lidské mysli by nedošlo k tak mimořádným počinům, jako jsou lety do vesmíru,“ říká Berger.

Širší vědecká obec neměla pro toto PR opentlené vzletnými frázemi valné pochopení. Kostem hrozilo poškození, či dokonce ztráta. Berger tyto výhrady bagatelizoval tvrzením, že fosilie už byly „rozsáhle studovány“ a „mnohokrát publikovány“, takže jejich případné zničení by nebylo tak bolestivé. Antropolog Alessio Veneziano z univerzity ve španělské Taragoně namítá, že důkladně zná kosti jen Berger, který k nim ale ostatním badatelům neumožnil přístup.

„Tohle NENÍ věda,“ pohoršovala se na síti X (dříve Twitter) archeoložka Sonia Zakrzewská ze Southamptonské univerzity a dodala, že na svých přednáškách bude studentům tento případ uvádět jako příklad neetického chování.

„Zkamenělé kosti nejsou jen vědeckými vzorky, ale jsou to pozůstatky našich společných předků, a my jim dlužíme úctu,“ upozorňuje na webu Live Science na další etický aspekt archeolog a odborník na kulturní dědictví Justin Walsh z kalifornské Chapmanovy univerzity a vyčítá Bergerovi, že prezentoval zkameněliny jako paleontologické nálezy a nikoli jako lidské pozůstatky, aby se vyhnul etickým a právním otazníkům.

Pokud chtěli jihoafričtí vědci na fosilie upozornit, povedlo se jim to dokonale, i když asi s jinou odezvou, než v jakou doufali. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Kosmonautika, Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Jaroslav Petr

Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc., (*1958) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi se zabývá regulací zrání savčích oocytů a přednáší na České zemědělské univerzitě v Praze. Je členem redakční rady Vesmíru.
Petr Jaroslav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...