i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Květy jako skleníky

 |  2. 10. 2023
 |  Vesmír 102, 548, 2023/10

Velmi choulostivou částí rostlin jsou zejména květy, jež jsou zvlášť citlivé vůči nízkým teplotám. Pro pěstování takových květin, kterým by běžné teploty našich podmínek mohly uškodit, jsme si proto zvykli využívat skleníky. Vůbec jsme si při tom neuvědomili, že podobný vynález už dávno před námi uskutečnila evoluce a jako skleník může fungovat samotný rostlinný květ.

Generativní rozmnožování je energeticky velmi náročné. Rostlina do něj vkládá nemalé množství energie a především „naději“, že to vyjde. Stejnou naději mají i pěstitelé, kteří jsou na květinách z různých důvodů závislí a průběh kvetení nechtějí ponechat náhodě. Lidstvo využívá a zdokonaluje skleník pravděpodobně již zhruba 2 tisíce let. S nedávným rozvojem miniaturní měřicí techniky a mikrometeorologie jsme nyní schopni zjistit teplotu uvnitř květů. Jak to například zvládají severské nebo horské rostlinné druhy, které kvetou za poměrně nízkých teplot? Některé druhy vytvářejí květy s vnitřním prostorem, který obklopují průsvitné květní struktury. Mohou fungovat jako malý skleníček. Sluneční záření projde průsvitnou vrstvou, květní orgány ho absorbují a zachycené teplo případně odrazí do nitra květů. Vnitřní prostor květu tedy zahřívá proces, který lze označit jako (mikro)skleníkový efekt.

Nyní vidíte 61 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Botanika

O autorovi

Miroslav Zeidler

RNDr. Miroslav Zeidler, Ph.D., (*1970) vystudoval Přírodovědeckou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci. Na katedře ekologie a životního prostředí této fakulty se zabývá ekologií horských ekosystémů.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...