Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Přednášky online

 |  6. 4. 2020
 |  Vesmír 99, 193, 2020/4

V minulém čísle jsme vám na tomto místě přinesli program popularizačních přednášek a diskusí projektu Science Café, tentokrát jsme vás plánovali pozvat na přednášky z cyklu Biologické čtvrtky ve Viničné. Ale vzhledem k vývoji pandemie COVID-19 není vůbec jasné, kdy se podobné akce začnou opět konat.

V mezičase se ale můžete probírat videoarchivy jednotlivých projektů a zhlédnout ze záznamu přednášky, které vám v minulosti unikly. Nabízíme pár tipů, na další průběžně upozorňujeme na našich facebookových stránkách či na twitteru a najdete je i na řadě dalších míst.

Science Café

Biologické čtvrtky

Fyzikální čtvrtky

Chemické úterky

Přednášky Učené společnosti

Přednášky, čtení, pokusy pro děti… na stránkách Akademie věd ČR

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...