Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Čo zabíjalo kalifornské chochláče?

 |  6. 9. 2012
 |  Vesmír 91, 476, 2012/9

Kuriózny prípad „záhadných“ úmrtí amerických chochláčov (Bombycilla cedrorum, česky brkoslav americký) sa vyskytol v kalifornskej metropole Los Angeles. Nálezy mŕtvych tiel vtákov rozrušili obyvateľov mesta do takej miery, že sa o situáciu začal zaujímať tím miestnych vedcov. Severoamerické chochláče sú blízkymi príbuznými chochláčov severských (Bombycilla garrulus, česky brkoslav severní), ktoré sú ešte stále poaktuality merne častými návštevníkmi našich končín v zimnom období. Podobne ako naše, aj severoamerické jedince sa živia prevažne rozličnými plodmi. Plodožravé vtáky majú v porovnaní s inými druhmi pomerne mohutné tráviace ústrojenstvo, ktoré spolu s veľkou pečeňou uľahčuje vtákom spracovanie nakvasenej potravy a odbúranie prebytočného etanolu. Z výsledkov laboratórnych testov vyplynulo, že práve etanol bol zodpovedný za masový úhyn chochláčov. Príčinou nadmerného množstva etanolu v krvi bolo enormné množstvo plodov stromu Schinus terebinthifolius (česky pepřovec brazilský) v tráviacom trakte vtákov. Bobule majú sýtočervenú farbu a veľmi príjemnú chuť, preto zrejme zachutili miestnym chochláčom. V dôsledku nadmerného požitia tejto pochúťky ani vysokovýkonný odbúravací systém nedokázal zastaviť intoxikáciu vtákov alkoholom. Ostáva už len dúfať, že miestna populácia tohto nádherného severského spevavca sa poučí z nie príliš dobrých skúseností svojich súkmeňovcov. (J. Ornithol. 153, 995–998, 2012/3, DOI: 10.1007/s10336-012-0858-7)

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ornitologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Peter Mikula

RNDr. Peter Mikula, Ph.D., (*1990) vystudoval zoologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. V současnosti působí v Ústavu biologie obratlovců AV ČR. Zabývá se behaviorální ekologií ptáků z makroekologické a komparativní perspektivy. Od října 2022 do března 2023 působil v rámci Fulbrightova stipendia na katedře ekologie na evoluční biologie Kalifornské univerzity v Los Angeles.
Mikula Peter

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...