i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Mapa srdce v buněčném rozlišení

 |  2. 4. 2024
 |  Vesmír 103, 194, 2024/4

Kombinace metod pracujících na úrovni jednotlivých buněk umožnila sestavit detailní časový a prostorový model vyvíjejícího se lidského srdce. Odhaluje vzájemné interakce 75 různých buněčných populací včetně dosud nepopsaného buněčného typu v srdečních chlopních. Nabízí unikátní vhled do vývoje složitých struktur, které jsou důležité pro správné fungování srdce, a usnadní výzkum vrozených srdečních vad i dalších onemocnění. Pro tvorbu modelu byla klíčová technika MERFISH, umožňující zmapovat v jednotlivých buňkách počty kopií mRNA. Zatímco DNA mají všechny buňky daného jedince stejnou, buněčné typy se mezi sebou liší tím, které sekvence a s jakou intenzitou jsou přepisovány do mRNA (a dále do proteinů).

Farah E. N. et al.: Nature, 2024, DOI: 10.1038/s41586-024-07171-z

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...