i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Hlava Medúzy od Okinawy

 |  2. 4. 2024
 |  Vesmír 103, 232, 2024/4

Půlcentimetrová polokoule s chomáčem chapadel, takový pohled se naskytl 11. dubna 2018 fotografovi Ryo Minemizuovi, který se potápěl v moři u japonského ostrova Okinawa. Záběry, které pořídil, se dostaly do rukou stovek biologů, nikdo však nebyl schopen zachyceného živočicha určit. Podivný exemplář Minemizu uložil do nádoby s formaldehydem, čímž příběh tajemného živočicha připomínajícího hlavu bájné Medúzy málem skončil dříve, než mohl pořádně začít. Formaldehyd totiž ničí DNA. Naštěstí některé dnešní genetické metody dokážou zachránit alespoň zbytky dědičné informace. Mezinárodní tým nyní s použitím takových metod odhalil, že živočich patří mezi motolice, konkrétně snad do rodu Pleorchis. „Hlava“ navíc není jednou motolicí, ale celým shlukem larev těchto parazitických ploštěnců.

Nyní vidíte 32 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Parazitologie, Biologie

O autorovi

Kateřina Bezányiová

Kateřina Bezányiová (*2000) studuje na Přírodovědecké fakultě UK, v průběhu středoškolského studia absolvovala stáž v Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR v Liběchově. V současné době se věnuje populační genetice kukaččích včel a jejich hostitelů.
Bezányiová Kateřina

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...