i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Samice karety to rády horké

 |  5. 2. 2024
 |  Vesmír 103, 68, 2024/2

Pohlaví vylíhlých karet obrovských (Chelonia mydas) určuje teplota v hnízdě při inkubaci vajec (Vesmír 102, 526, 2023/9). U karet by tudíž globální oteplování mělo vést k nadbytku samic. Děje se tomu však i ve skutečnosti?

Terénní studie zkoumající poměr pohlaví čerstvě vylíhlých želviček ukazují, že ano. Tyto výsledky jsou však diskutabilní, protože je dosti komplikované odchytit vylíhlá mláďata ze všech snůšek, lišících se dobou kladení, hloubkou zahrabání a dalšími faktory, které mohou ovlivňovat teplotu v hnízdě. I při vyrovnaném poměru pohlaví na úrovni celého hnízdiště mohou být mezi poměry pohlaví v jednotlivých snůškách velké rozdíly. Navíc u mořských želv je velmi vysoká mortalita vajec i mladých jedinců, takže poměr pohlaví želv dosáhnuvších dospělosti a skutečně se reprodukujících se může teoreticky dosti odlišovat od startovních podmínek.

Nyní vidíte 39 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ivan H. Tuf

Doc. RNDr. Mgr. Ivan Hadrián Tuf, Ph.D., (*1974) vystudoval zoologii, ekologii a psychologii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Na katedře ekologie a životního prostředí PřF UP se zabývá převážně studiem půdní fauny.
Tuf Ivan H.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...