i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Močovinou pohánění nanoboti ničí nádor

 |  5. 2. 2024
 |  Vesmír 103, 69, 2024/2

Rakovina močového měchýře je čtvrtým nejčastějším nádorem mužů. Bývá zpravidla dobře léčitelná, efektivnější terapie by ale znamenala menší nápor pro pacienty a nižší náklady pro zdravotní systém. Cestou k ní by mohly být křemičité nanočástice, které mají na povrchu navázaný radioizotop 131I (beta zářič s poločasem rozpadu osm dní) a ureázu – enzym štěpící močovinu na amoniak a oxid uhličitý. Asymetrickým rozkladem močoviny v okolí částice vzniká iontový gradient, podél nějž se částice pohybují. A zatímco od stěny močového měchýře se odrážejí jako ode zdi, do houbovité tkáně nádoru pronikají a kumulují se v něm. U myší se takto podařilo jediným podáním nanočástic zmenšit nádor o 90 %.

Simó C. et al.: Nature Nanotechnology, 2024, DOI: 10.1038/s41565-023-01577-y

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...