Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Spolupráce na dálku nepřeje přelomovým objevům

 |  8. 1. 2024
 |  Vesmír 103, 10, 2024/1

Dnešní věda je globální a kvůli vysoké specializaci se zpravidla neobejde bez spolupráce početného týmu odborníků s různou expertízou (snad s výjimkou matematiky a několika dalších oborů). Prudký rozvoj komunikačních technologií usnadňuje spolupráci napříč kontinenty. Za posledních šedesát let se průměrná vzdálenost mezi členy vědeckých týmů zvýšila ze 100 km na téměř 1000 km. Dalo by se předpokládat, že se díky tomu zrychluje zrod převratných myšlenek a pokrok vědeckého poznání. Analýza dvaceti milionů vědeckých článků a čtyř milionů patentů z let 1960 až 2020 však naznačuje, že výhody spolupráce na dálku mají svá omezení.

Nyní vidíte 31 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...