i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Proč jsou žáby barevné

 |  8. 1. 2024
 |  Vesmír 103, 9, 2024/1

O barevnosti žab nerozhoduje pouze potřeba maskování nebo naopak odstrašení predátorů. Analýza dat o zbarvení 3059 druhů z celého světa (41 % známých druhů žab) odhalila další důležité ekologické a fyziologické faktory. Tmavší kůže pohlcuje více tepla, je tedy výhodnější v chladnějším klimatu. Melanin v kožních buňkách zároveň chrání před škodlivým zářením UVB a zvyšuje imunokompetenci, takže žáby lépe vzdorují bakteriálním a houbovým infekcím. Tmavší kůže je proto běžnější v chladnějším klimatu a také v oblastech s vysokým rizikem infekcí (např. na Madagaskaru, v Peru nebo v Ekvádoru), kde je ale často třeba najít kompromis mezi touto ochranou a rizikem přehřívání.

Laumeier L. et al.: Nat. Comm., 2023, DOI: 10.1038/s41467-023-43729-7

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Evoluční biologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...