Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kváskový chléb z Marsu

 |  8. 1. 2024
 |  Vesmír 103, 9, 2024/1

Na počátku bahenních toků na Marsu lze pozorovat podivné vybouleniny. Mechanismus jejich vzniku vysvětlují experimenty v nízkotlaké komoře napodobující marsovské podmínky, které provedl tým vedený Petrem Brožem z Geofyzikálního ústavu AV ČR. Ten už dříve popsal chování bahna s vysokým obsahem vody (Vesmír 100, 178, 2021/3). Nová studie se věnuje hustším formám bahna. V tlaku 160krát nižším než na Zemi povrch bahna rychle mrzne, ale pod zmrzlou krustou se voda začíná vařit. Bubliny vodní páry se kvůli hustotě materiálu nedostanou k povrchu, hromadí se a zvětšují objem bahna až o 30 %. Vznikají útvary připomínající kváskový chléb. Výzkum je relevantní i pro jiná tělesa Sluneční soustavy (Europa, Enceladus…). 

Brož P. et al.: JGR Planets, 2023, 10.1029/2023JE007950

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Geologie, Astronomie a kosmologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...