i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nejprve plísně, nyní viry

Klimatická změna a zoufalá situace obojživelníků
 |  4. 9. 2023
 |  Vesmír 102, 474, 2023/9

Dramatický pokles počtu obojživelníků je jedním z nejkřiklavějších současných příkladů úbytku biologické rozmanitosti. Během posledních dekád vyhynulo až dvě stě druhů a další stovky až tisíce se řadí mezi celosvětově ohrožené druhy. Hrozbu přitom nepředstavuje jen známá patogenní houba Batrachochytrium dendrobatidis.

Ani chráněné oblasti a nejodlehlejší kouty planety už nejsou bezpečným útočištěm zajišťujícím přežití druhů. Klimatické změny mohou zásadně narušit i vztahy tak těsné, jako jsou vztahy mezi parazity a jejich hostiteli.

Navzdory své zdánlivé zranitelnosti jsou obojživelníci v evolučním měřítku velmi úspěšnou skupinou živočichů. Dařilo se jim kolonizovat většinu prostředí a široká škála strategií jim umožnila být přímými účastníky všech zásadních změn, kterými si Země v průběhu milionů let prošla. Skutečnost, že jejich přežití je v současnosti vážně ohroženo, by nás proto měla přimět k zamyšlení nad dopady našeho působení na planetu Zemi.

Staří i noví nepřátelé

Nyní vidíte 22 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Veterinární medicína, Ekologie, Virologie

O autorech

Jaime Bosch

Barbora Thumsová

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...