i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Klidné Slunce a záření gama

 |  4. 9. 2023
 |  Vesmír 102, 469, 2023/9

Tok gama záření v oblasti energií 0,5–2,6 TeV překvapil nečekanou antikorelací s 11letým cyklem sluneční aktivity. Tok je totiž nejvyšší při slunečním minimu, kdy je magnetická aktivita Slunce nízká, a nejnižší při slunečním maximu, kdy je magnetická aktivita vysoká. Sluneční fyzikové z toho usuzují, že toto záření gama nevzniká pouze interakcí protonů urychlených v mohutných magnetických polích Slunce se sluneční atmosférou, ale že k němu přispívá interakce protonů kosmického záření se sluneční atmosférou. Současné modely Slunce zatím tyto výsledky šestiletého měření observatoře HAWC nedovedou detailně vysvětlit.

A. Albert et al.: Phys. Rev. Lett., 2023, DOI: 10.1103/PhysRevLett.131.051201

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Astronomie a kosmologie

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...