i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Hledání nových materiálů

 |  4. 9. 2023
 |  Vesmír 102, 469, 2023/9

Levnější materiál, který se svými luminiscenčními nebo katalytickými vlastnostmi vyrovná těm, které jsou vyráběny z drahých vzácných prvků, je snem mnoha chemiků. Jde mj. o materiály potřebné pro displeje našich mobilů a počítačů. Osmium by mohl nahradit chrom. Týmu Basilejské univerzity se podařilo vyvinout materiály z chromu, které jsou téměř stejně účinné jako ty z osmia. Nejenže je chromu 20 000krát více než osmia, je rovněž mnohem levnější. Vědci si od katalytických vlastností slibují využití i v umělé fotosyntéze, tedy výrobě paliv umělou fotosyntézou.

Sinha N. et al.: Nature Chemistry, 2023, DOI: 10.1038/s41557-023-01297-9

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Technické vědy

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...