i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Dotyková čidla sloního chobotu

 |  10. 7. 2023
 |  Vesmír 102, 369, 2023/7

Vousků na sloním chobotu si zoologové všimli už v roce 1890 (alespoň z toho roku pochází jejich nejstarší popis), ale až dosud se jimi nikdo detailněji nezabýval. Napravuje to až letos publikovaná studie, podle které se liší od vousků jiných savců. Jsou tuhé, silné a především nepohyblivé – jejich cibulka není vybavena potřebnými svaly. Z experimentů je přesto zřejmé, že slonům pomáhají vnímat tvar předmětů, kterých se chobot dotýká, a usnadňují manipulaci s nimi. Nejvíc jich je na konci chobotu a na jeho spodní straně. Autoři výzkumu se domnívají, že vousky pohyblivost ztratily v průběhu evoluce s tím, jak se zvětšovala pohyblivost samotného chobotu. 

Deiringer N. et al.: Commun. Biol., 2023, DOI: 10.1038/s42003-023-04945-5

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...