Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Konec dozoru nad viry

 |  30. 10. 2023
 |  Vesmír 102, 615, 2023/11

Netopýři a jejich rozvětvené příbuzenstvo patří k častým přenašečům virů schopných vyvolat závažná onemocnění u lidí. Zdaleka nejde jen o koronavirové původce chorob SARS, MERS a covid-19. V současnosti bojuje např. Indie s virem nipah přenášeným kaloni. Umírá tam 40 až 70 % nakažených osob.

Americká Agentura pro mezinárodní rozvoj schválila v říjnu roku 2021 výzkumný program Discovery & Exploration of Emerging Pathogens – Viral Zoonoses (DEEP VZN), v kterém mělo konsorcium vedené experty z Washingtonské státní univerzity školit v tuctu zemí odborníky na bezpečnou identifikaci virů vyskytujících se u volně žijících zvířat. Zároveň měli vyvíjet strategie, kterými lze předejít přenosu těchto virů do lidské populace. Nyní byl program s plánovanou dotací 125 milionů dolarů bez velké publicity předčasně ukončen.

Nyní vidíte 42 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Virologie
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Jaroslav Petr

Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc., (*1958) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi se zabývá regulací zrání savčích oocytů a přednáší na České zemědělské univerzitě v Praze. Je členem redakční rady Vesmíru.
Petr Jaroslav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...