Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

10

 |  30. 10. 2023
 |  Vesmír 102, 614, 2023/11

Když jsme před rokem informovali o tom, že americký lékařský genetik Gregg Semenza, nositel Nobelovy ceny za rok 2019, stáhnul kvůli vážným nesrovnalostem čtyři články z časopisu PNAS, psali jsme, že nemusí jít o konečné číslo (Vesmír 101, 603, 2022/10). Následovalo stažení dalších článků z časopisů OncogeneJournal of Biological Chemistry. Server Retraction Watch, který kauzy retrahovaných článků systematicky sleduje, se nyní dopočítal už desáté stažené publikace tohoto autora. Kolem článku publikovaného před deseti lety v časopise Molecular Cancer Research, který od té doby nasbíral 181 citací, se stejně jako u dříve stažených článků objevily pochybnosti stran hodnověrnosti publikovaných dat a obrázků. Ve většině případů Gregg Semenza figuroval jako korespondenční autor, který za kvalitu práce nese zodpovědnost, i když nejsou důkazy o tom, že se sám na manipulacích podílel. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Věda a společnost, Historie vědy
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...