i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Učenlivá čtyřhranka

 |  2. 10. 2023
 |  Vesmír 102, 545, 2023/10

Asociativn í učení, při kterém se zkušenost získaná smyslovými stimuly promítá do změny chování, může fungovat i bez centrální nervové soustavy. Dokazují to experimenty s drobným žahavcem čtyřhrankou trojitou (Tripedalia cystophora) z karibských mangrovů. Na stěnu akvária autoři výzkumu namalovali šedivé pruhy napodobující vzdálené kořeny mangrovů. Čtyřhranka do nich zpočátku narážela, po několika minutách však zjistila, že překážka je blíže, než se zdálo, a včas se otočila. Další experiment prokázal analogické chování i u izolovaného rhopalia (světločivného orgánu vysílajícího nervové vzruchy řídící pohyb čtyřhranky, viz Vesmír 87, 836, 2008/12). Elektrická stimulace (simulující kontakt s překážkou) i rhopalium naučila zavelet k otočce. Zjištění je důležité pro studium evoluce učení.

Bielecki J. et al.: Current Biology, 2023, DOI: 10.1016/j.cub.2023.08.056

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Etologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...