Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Grant na boj se septickým šokem

 |  2. 10. 2023
 |  Vesmír 102, 547, 2023/10

Výzkumný tým buněčné a molekulární imunoregulace Mezinárodního centra klinického výzkumu, společného pracoviště Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, získal grant Horizon Europe s rozpočtem 6,9 milionu eur. Projekt BEATsep se zaměří na výzkum sepse a septického šoku, které ročně po celém světě postihnou až 50 milionů lidí.

Brněnské pracoviště projekt iniciovalo, sestavilo mezinárodní konsorcium partnerů a bude koordinovat jeho aktivity. Celkem se na projektu bude podílet deset institucí ze šesti evropských zemí. Spolupracovat budou odborníci na imunometabolismus, epigenetiku, imunofenotypizaci, diagnostický výzkum a také několik klinických týmů pečujících o dětské i dospělé pacienty se sepsí. Projekt by měl přispět k lepšímu pochopení rozvoje sepse, k účinnější léčbě komplikací i k návrhu preventivních opatření. 

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...