i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Alpská bakterie se světelným přepínačem

 |  9. 1. 2023
 |  Vesmír 102, 9, 2023/1

Fotoheterotrofní bakterie získávají energii zachytáváním fotonů, ale uhlík si berou z organických látek. Světelnou energii zachycují buď pomocí bakteriochlorofylu, nebo pomocí rodopsinů, které pumpují protony přes membránu. Vzniklý gradient slouží k tvorbě ATP. Výzkum vedený vědci z centra Algatech MBÚ AV ČR odhalil bakterii, která disponuje oběma mechanismy. Sphingomonas glacialis z alpského jezera Gossenköllesee v létě za dostatku světla využívá xantorodopsin, v zimě pod ledem přepíná na bakteriochlorofyl, jehož „provozní náklady“ jsou sice vyšší, ale s nedostatkem světla si poradí. Geny pro oba systémy jsou zatím známy u 55 z téměř 216 000 analyzovaných bakterií, z toho u dvaceti z ledovcových jezer. S. glacialis je první, u níž bylo potvrzeno skutečné využití obou systémů.

Kopejtka K. et al.: PNAS, 2022, DOI: 10.1073/pnas.2211018119

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Bakteriologie

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...