i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zoo v šálku čaje

 |  5. 9. 2022
 |  Vesmír 101, 514, 2022/9

Když noříte sáček se sušeným čajem do horké vody, připravujete si nápoj s koktejlem dědičné informace (DNA) více než 1200 živočichů. Ti všichni se s čajem setkali během jeho cesty z plantáže do vašeho šálku. Toto tvrzení umožnil výzkum environmentální DNA (eDNA), kterou každý organismus zanechává v prostředí, jímž se pohybuje. Ať už otírá povrch těla o předměty, kolem kterých prochází, nebo uvolňuje výkaly či jiné výměšky. Analýza eDNA z vody, půdy či obsahu střev jiných organismů umožňuje odhalit složení společenstev v prostředí. Díky tomu můžeme získat i genetický důkaz existence některých organismů, aniž bychom je kdy viděli (to je možná případ tajemné linie pláštěnců, označované jako MAME1 [2]).

Ale zpátky k čaji. Německé genetiky napadlo prozkoumat eDNA ze sušených částí rostlin, aby zjistili, zda touto cestou dokážou získat informace o společenstvech členovců vázaných na rostliny. V sáčcích čaje a koření z běžného obchodu dokázali odhalit hotovou zoologickou zahradu – eDNA z celkem 1279 druhů býložravců, predátorů, parazitoidů i skladištních škůdců. Některé identifikované druhy umožnily zjistit geografický původ materiálu. Autoři proto navrhují využít eDNA ze sušených rostlin jako méně pracnou alternativu biomonitoringu založeného na odchytu členovců do pastí. Získaná eDNA je navíc v tomto případě velmi stabilní, a bylo by ji proto možné využít i pro průzkum společenstev, jež zanechala své stopy na rostlinách v herbářích starých desítky let. Schopnost odhalit původ rostlinného materiálu prostřednictvím eDNA členovců lze rovněž využít k odhalení ilegálního převozu rostlin.

[1] Krehenwinkel H. et al.: Biology Letters, 2022, DOI: 10.1098/rsbl.2022.0091.

[2] López-Escardó D. et al.: Scientific reports, 2018, DOI: 10.1038/s41598-018-27509-8.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie, Genetika
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Kateřina Bezányiová

Kateřina Bezányiová (*2000) studuje na Přírodovědecké fakultě UK, v průběhu středoškolského studia absolvovala stáž v Ústavu živočišné fyziologie a genetiky AV ČR v Liběchově. V současné době se věnuje populační genetice kukaččích včel a jejich hostitelů.
Bezányiová Kateřina

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...