Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

GM lilky pro Bangladéš

 |  28. 2. 2022
 |  Vesmír 101, 146, 2022/3

Cornellova univerzita (Ithaca, USA) bude pokračovat ve vývoji nových odrůd geneticky upravených lilků, které mají pomoci zemědělcům v Bangladéši a na Filipínách. Získala na to nový grant americké rozvojové agentury USAID.

Lilek se před lety stal vlajkovou lodí snah rozšířit pěstování geneticky modifikovaných plodin v chudších zemích. Takto získané odrůdy mohou přinášet vyšší výnosy, omezovat spotřebu pesticidů a přinášet zdravotní benefity svým konzumentům (Vesmír 95, 400, 2016/7; 95, 430, 2016/7), čelí však nedůvěře farmářů i překážkám ze strany vlád. Příkladem je zlatá rýže, která by mohla pomoci vyřešit problém s nedostatkem vitaminu A v řadě asijských zemí, ale v Indii i jinde narazila na tvrdý odpor (Vesmír 96, 351, 2017/6).

Geneticky modifikovaný lilek produkuje bakteriální Bt-toxin, podobně jako kukuřice MON810, schválená i pro pěstování v EU. Díky tomu je odolnější vůči zavíječi Leucinodes orbonalis. Indie jeho pěstování odmítla, v Bangladéši byl schválen v roce 2013 a začal se pěstovat o rok později. Výnosy díky tomu vzrostly o 51 %, náklady na pesticidy naopak o 38 % poklesly.

Nový projekt Cornellovy univerzity má dvě větve: ve výzkumné části bude usilovat o vývoj odrůd optimalizovaných pro podmínky jednotlivých regionů, ve druhé, můžeme jí říkat diplomatická, se bude snažit o zjednodušení administrativy a o rozptýlení obav z využívání biotechnologií v zemědělství. -ov-

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství, Genetika
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...