Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Osamělost zvyšuje riziko vzniku diabetu 2. typu

 |  31. 10. 2022
 |  Vesmír 101, 658, 2022/11

Výskyt diabetu 2. typu v posledních desetiletích rostl tak rychle, že někteří epidemiologové mluví o „skryté pandemii“. Hledání příčin nemoci je zpravidla ošemetná záležitost. Kromě vágních poukazů na nezdravý životní styl mnohé studie nacházely souvislost mezi stresem a vznikem diabetu. Některé zkoumaly rovněž vliv deprese a nespavosti na riziko diabetu. Že jeden z možných rizikových faktorů diabetu 2. typu je osamělost, dosvědčuje rozsáhlá dvacet let trvající longitudinální norská studie HUNT. Je však dobré si uvědomit, že osamělost, stres, deprese či nespavost mohou být provázány. Například lidé trpící depresemi či nespavostí bývají osamělí. Osamělí lidé zase mají sklon k větší konzumaci cukrů, tuků ap. Takže i když nejsou známy přesné mechanismy, jak daný rizikový faktor spouští fyziologické reakce vedoucí k vzniku diabetu 2. typu, indikují klinikům dispozici vzniku onemocnění.

Roger E. Henriksen et al.: Diabetologia, 2022, DOI: 10.1007/s00125-022-05791-6

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Nemoci člověka
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...