Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Čtvrtky ve Viničné

 |  31. 10. 2022
 |  Vesmír 101, 662, 2022/11

Cyklus pro zájemce o evoluci, obecnější biologickou problematiku a o méně tradiční přístupy k této tematice. Přednášky v tomto semestru začínají v 17.15 a jsou komukoliv přístupné jak prezenčně v posluchárně Fotochemie na adrese Viničná 7, Praha 2, tak na internetu – živý stream na facebookovou stránku Biologických čtvrtků ve Viničné (@biologicke.ctvrtky), kde jsou pak záznamy dostupné ke zpětnému zhlédnutí. Součástí každé přednášky je diskuse, zakončená posezením v hospodě.

3. listopadu

Šárka Kaňková: Co nám připadá nechutné a proč? Behaviorální imunitní systém v akci

10. listopadu

Jim Pfaus: Cupid’s epigenetics How experience with sexual pleasure sensitizes sexual motivation

24. listopadu

Petr Pokorný: O horkých místech a odrazových můstcích Na stopě jihomoravského glaciálního refugia

1. prosince

Robert Tropek: I ty se staň včelařem! O „beewashingu“, včele medonosné a ochraně biodiverzity

8. prosince

Johanna Mapp es: Ecology and evolution of colours Predators, conspecifics and other drivers of colour polymorphism

15. prosince

Martin Petr: Nové příběhy staré DNA Genetické dědictví neandrtálců a denisovanů

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Různé, Věda a společnost
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

redakce

* *

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...