Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Teplota uvnitř buněk

 |  3. 10. 2022
 |  Vesmír 101, 600, 2022/10

Měřit teplotu uvnitř buněk nebo dokonce uvnitř jediné organely s přesností několika desetin stupně Celsia? Není to nemožné. Alespoň to tvrdí Norikazu Mizuochi se svými spolupracovníky. Jejich pozornost se soustředila na nanodiamanty a jejich barevná centra (defekty v krystalové mřížce). Věděli, že vlnová délka bezfononového píku v jejich spektru je velmi citlivá na teplotu. Orientovali se na barevná centra vytvořená v nanodiamantu nahrazením dvou sousedních atomů atomem křemíku (viz obr.). Problémy nastaly s přípravou vhodných nanodiamantů. Při chemické depozici par nebo vystavení vysokým teplotám a tlakům totiž vznikají nanodiamanty větší než 200 nm. K tomu, aby získali nanodiamanty o velikosti o jeden řád nižší, použili Mizuochi a jeho tým důmyslnou metodu. Připravili totiž směs výbušnin s křemíkem a nechali ji explodovat v atmosféře CO2. Vzniklý produkt mnohastupňově složitě čistili a propírali v kyselinách a deionizované vodě. Získané částice nakonec potáhli biokompatibilním polymerem a na centrifuze oddělili částice větší než 20 nm. Tak malé nanodiamanty je možné vpravit do buňky bez jejího poškození. V rozmezí teplot 22–40,5 °C se bezfononový pík o vlnové délce 737 nm lineárně posouvá směrem k červené.

Masanori Fujiwara et al.: Carbon, 2022, DOI: 10.1016/j.carbon.2022.06.076

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyzika
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ivan Boháček

Mgr. Ivan Boháček (*1946) absolvoval Matematicko-fyzikální fakultu UK v Praze. Do roku 1977 se zabýval v Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského molekulovou spektroskopií, do roku 1985 detektory ionizujících částic v pevné fázi v Ústavu pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů. Spolu s Z. Pincem a F. Běhounkem je autorem knihy o fyzice a fyzicích Newton by se divil (Albatros, Praha 1975), a se Z. Pincem pak napsali ještě knihu o chemii Elixíry života a smrti (Albatros, Praha 1976). Ve Vesmíru působí od r. 1985.
Boháček Ivan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...