i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zmrzačíme i dříve nedotknutelné památky?

 |  12. 7. 2021
 |  Vesmír 100, 514, 2021/7

V poslední době se v médiích objevují zprávy o připravované rekonstrukci prvního československého mrakodrapu. Pokud se uskuteční, pak centrála někdejšího Všeobecného penzijního ústavu v Praze na Žižkově, kterou její vlastníci přejmenovali na dům Radost, bude vzbuzovat spíš opačné reakce. Do budovy architektů Josefa Havlíčka a Karla Honzíka z let 1929–1934 má být totiž vestavěn hypermarket, podzemní garáže a zvýšena jeho křídla. Zároveň má dojít k funkční transformaci deseti kancelářských pater v obytná poschodí. Česká moderní architektura vskutku nemá mnoho staveb, které v době svého vzniku vzbudily silnou mezinárodní odezvu, či dokonce získaly některou z předních světových cen. Nejznámější dílo z nich představuje televizní vysílač s horským hotelem na Ještědu, za jehož konstrukci a hlavně invenční využití technologie v architektuře získal tým Karla Hubáčka roku 1969 (čili ještě před dokončením) Cenu Augusta Perreta Mezinárodního svazu architektů.

Nyní vidíte 18 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Architektura
RUBRIKA: Architektura

O autorovi

Jakub Potůček

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...