i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Bio, nebio, jedno rajče

aneb Fungicidy kolem (v) nás
 |  12. 7. 2021
 |  Vesmír 100, 498, 2021/7

Asi málokdo z nás je nadšený přítomností fungicidů v potravinách, které konzumujeme. Při současných požadavcích na množství a cenu ovoce a zeleniny se však bez těchto (i jiných) pesticidů těžko obejdeme. Jakým způsobem ale ovlivňují agrochemikálie kvalitu plodin? A pokročilejší otázka: Jak ovlivní celý ekosystém včetně nás lidí?

Fungicidů se v zemědělství používá řada. Mají různé účinky na cílové organismy (tedy houbové patogeny), ale zřejmě také na organismy necílové. Abychom porozuměli složitosti a provázanosti dějů v ekosystému, zaměřme se jen na jednu (nejpoužívanější) skupinu fungicidů – triazoly. Zároveň zvolme pro naše pátrání po konkrétních dopadech použití těchto látek modelový systém – rajče jedlé (Solanum lycopersicum).

Do Evropy se tato trvalka z čeledi lilkovitých dostala ze Střední a Jižní Ameriky, podobně jako brambory. V současnosti je rozšířena téměř po celém světě, prospívá jí i klima našich zeměpisných šířek. Pro její velmi oblíbené červené bobule se pěstuje pouze jako jednoletka. Je to poměrně nenáročná rostlina, nicméně v průběhu vegetace ji napadají viry, bakterie i další škůdci. Podléhá zejména houbovým onemocněním, např. padlí rajčatovému (Oidium lycopersici), plísni bramborové (Phytophora infestans), plísni šedé (Botrytis cinerea) a dalším (viz také Vesmír 85, 191, 2006/4 a 99, 88, 2020/2).

Nyní vidíte 20 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zemědělství, Chemie

O autorech

Johana Jaklová

Michal Jakl

Jana Jaklová Dytrtová

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...