Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Neformální potravinové praktiky: opožděné, nebo inovativní?

 |  1. 3. 2021
 |  Vesmír 100, 187, 2021/3

V záměrně provokativním článku1) s kolegy přibližujeme přínosy pro poznání, které s sebou nese obrácení perspektivy, z níž je obvykle zkoumán potravinový systém v zemích východní Evropy.

Podobně jako při výzkumu v jiných „nezápadních“ kontextech se předpokládá, že poznání a koncepty importované ze Západu jsou ve východoevropském kontextu přímo aplikovatelné. Zjištěné rozdíly jsou podle tohoto přístupu důsledkem opožděného vývoje, nikoliv geografické odlišnosti, a jsou tedy jen regionální zvláštností, která pro vývoj teoretického (univerzálně platného) poznání nemá větší význam.

Konvenční potravinový systém stále zřetelněji naráží na ekologické limity, a dochází tak k ohrožení potravinové bezpečnosti. Hledání ekologicky i sociálně šetrnějších forem je proto stále naléhavější. V literatuře dominantní alternativy, založené na etickém spotřebitelství a na západním tržním modelu (např. biofarmářství a Fair Trade), se na světovém obchodu s potravinami stále podílejí jen jedním procentem. Tento stav vyvolává potřebu hledání jiných, pro „většinový“ svět vhodnějších alternativ.

Tvrdíme, že neformální a často „neviditelné“ potravinové praktiky, jež jsou v zemích východní Evropy velmi rozšířené a rozvinuté, jako je symbióza velkých a malých farem, domácí produktivní zahrádkaření a sběr divokých plodů, představují právě takové alternativy. Změníme-li jejich rámování a přestaneme- li na ně nazírat jako na znak opožděné modernizace či jako na strategii chudších vrstev společnosti, můžeme je interpretovat jako moderní, inovativní, potravinovou resilienci a udržitelnost posilující alternativy.

V západních kontextech jsou při výzkumu takto rámovány, jsou tam však málo rozšířené. Aby se jejich výzkum stal teoreticky atraktivní, je nutné překonat uzavřenost vědecké komunikace o výzkumu těchto alternativ v rámci oblastních východoevropských studií, jež postrádají přesah do obecné literatury produkující teorii.

 

Poznámky

1) Jehlička P. et al.:, J. Rural Stud., 2020, DOI: 10.1016/j.jrurstud.2020.04.015

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství, Sociologie, Geografie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Petr Jehlička

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...