Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nesnesitelná lehkost dezinformací

 |  1. 2. 2021
 |  Vesmír 100, 79, 2021/2

„Za pět dní se z 2,79 % očkovaných Pfizerem stali mrzáci,“ hlásá zpráva šířená mezi seniory e-mailem a odkazující na český překlad videonahrávky britského konspirátora Vernona Colemana. To je docela děsivé, že?

Článek Jak čelit nedůvěře v očkování radí při vyvracení mýtů tyto mýty neopakovat. Přesto snad nedělám chybu, když zde e-mail cituji. Vycházím z toho, že čtenáře Vesmíru není třeba o velice slušné bezpečnosti vakcín proti covidu-19 přesvědčovat. Na konkrétním příkladu chci pouze ukázat, že dezinformace velmi často nepracují jen s čistou lží. Zpravidla je do nich rafinovaně přimícháno zrnko pravdy, která jim dodá na důvěryhodnosti, protože povrchní pokus o ověření vede k pozitivnímu výsledku.

V tomto případě se Coleman odkazuje na zprávu amerického Centra pro kontrolu nemocí (CDC). A snaživě přidává odkaz na powerpointovou prezentaci, v níž skutečně vidíme, že 3150 lidí z 112 807 očkovaných (tedy 2,79 %) „není schopno vykonávat normální denní aktivity, pracovat, vyžadují péči lékaře nebo zdravotního odborníka“.

Co už Coleman nedodává? Především že popisované důsledky jsou krátkodobé a nemusely být naplněny všechny. Tedy pokud někdo odložil úklid domácnosti, protože se po očkování cítil unavený, ocitl se ve statistice, v interpretaci českého překladatele Colemanova videa mezi „mrzáky“. Dále Coleman zamlčel, že data nepocházejí z žádného klinického hodnocení, ale z mobilní aplikace V-safe, přes kterou vedlejší účinky reportují sami očkovaní lidé. Z domova, nikoli upoutaní na lůžko intenzivní péče. Prostor pro zkreslení je značný.

Jak je to s vedlejšími účinky ve skutečnosti? Klinické studie se zúčastnilo přes 43 000 lidí. Nejčastějšími vedlejšími účinky byly: krátkodobá únava (4,2 %), bolest hlavy (2,4 %), bolest svalů (1,8 %), zimnice (1,7 %), bolest v místě vpichu (1,4 %).

A vakcíny nasazené při plošném očkování? Nejvážnějším vedlejším účinkem je anafylaktický šok. Podle posledních dat dostupných v době uzávěrky jich američtí lékaři zaznamenali 21 při 1 893 360 podaných dávkách, jeden tedy připadá na 90 000 očkovaných lidí (0,0011 %). Čtyři lidé byli krátce hospitalizováni, z toho tři na JIP, nezemřel žádný. To vše v době, kdy na covid-19 umírají čtyři tisíce Američanů denně.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína, Informatika, Covid-19
RUBRIKA: Zákulisí

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...