i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Robotičtí záchranáři

 |  3. 6. 2019
 |  Vesmír 98, 358, 2019/6

Charlie a jeho dvojče Delta se vydávají do nebezpečné zóny plné kouře, sutin a neznámých látek. Delta se chystá prozkoumat vzdálenější oblast, kde jsou sudy s chemikáliemi, od nichž vychází kouř a hrozí výbuch. Charlie a Delta jsou robotičtí členové záchranářského týmu.

Zatímco je Delta na cestě, Charlie si hledá trasu bludištěm sutin k dalšímu místu, odkud hrozí nebezpečí. V tovární hale se pracovalo s biologicky nebezpečnými vzorky a některé z nich nestihli pracovníci před evakuací bezpečně uložit. Charlie po chvíli váhání cestu labyrintem k bývalému biologickému pracovišti nachází. Na zemi leží vzorek s nápisem BIOHAZARD. Okamžitě jej bere do ruky a odesílá jeho snímky k analýze. Vypadá to, že nic neuniklo. Zbytek práce přenechává létajícímu robotu, aby zkontroloval, že na místě nezůstaly žádné další nebezpečné vzorky.

Delta v tu chvíli objevil vystrašeného pracovníka továrny, který neví, kudy se evakuovat. Robot mu předá popis únikové trasy… Tentokrát je to jen test – v sudu hoří neškodný líh a nebezpečnější látky se zdají být netknuté –, ale jednou budou podobné roboty schopné nasazení naostro. Jejich budoucnost se píše dnes.

Záchrana kliknutím myši

Charlie a Delta jsou dva z pětice inteligentních pozemních robotů, na jejichž vývoji v uplynulých čtyřech letech spolupracovaly desítky evropských výzkumníků v rámci projektu TRADR. Snažili se zjistit, co by měl inteligentní robot umět, aby ho záchranáři přijali jako člena týmu mezi ostřílené profesionální hasiče. O robotech používaných v současnosti lze totiž těžko mluvit jako o plnohodnotných členech týmu – se záchranáři nekomunikují jejich řečí, neumějí s nimi spolupracovat a vždy jsou na dálku přímo řízeni člověkem. Umějí sice skvělé kousky, zasahují v místech pro člověka příliš nebezpečných, ale jsou to stále jen „hračky“ na dálkové ovládání.

Charlie, Delta a jejich robotičtí „bratři“ Echo, Romeo a Tango se to snaží změnit. Poté, co velitel mise rozdělí úkoly, jsou tyto roboty schopné vlastního uvažování, mohou si naplánovat, kudy pojedou, po cestě samy aktivně vyhledávají všemožná nebezpečí nebo přeživší, hlídají, aby neztratily bezdrátové spojení, a s lidskými záchranáři v terénu si okamžitě vyměňují informace důležité pro splnění mise. Nejde o žádné terminátory. Ač jsou chytřejší než jejich předchůdci, stále přenechávají složitější úvahy zkušeným lidem. Už ale nejsou pro tým „přítěží“, která zaměstná několikačlennou obsluhu.

Nyní vidíte 23 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Kybernetika

O autorovi

Martin Pecka

MartIn Pecka (*1989) vystudoval teoretickou informatiku na MFF UK a v současné době dokončuje doktorát na katedře kybernetiky FEL ČVUT u doc. Svobody. Kromě robotiky se věnuje vývoji open-source softwaru, skautingu, frisbee a rád cestuje po světě (s roboty i bez nich).
Pecka Martin

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...