i
Uhlík z tuňáků a změny fytoplanktonu
| 9. 12. 2019 | Vesmír 98, 673, 2019/12
Analýza svalové tkáně tří druhů tuňáků ze tří největších světových oceánů odhalila změny v poměru izotopů uhlíku, k nimž došlo mezi roky 2000 a 2015. Podíl vzácnějšího izotopu 13C se snížil o 0,08 až 0,25 %. Asi čtvrtina poklesu jde na vrub rostoucímu podílu uhlíku z fosilních paliv, která jsou na 13C chudá. Další pokles může souviset s rostoucí teplotní stratifikací oceánů, s ní spojeným narušením koloběhu živin a jejich nedostatkem v povrchových vrstvách. Důsledkem mohou být změny ve fyziologii i druhovém složení fytoplanktonu, například pokles podílu rozsivek, které jsou na 13C relativně bohatší, ve prospěch menších druhů fytoplanktonu.
Lorrain A. et al., Glob. Change Biol., DOI: 10.1111/gcb.14858
Ke stažení
- článek ve formátu pdf [484,71 kB]
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Oceánografie
RUBRIKA: Nádech–výdech
O autorovi
Ondřej Vrtiška
Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...