i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Překvapivý vliv klimatu na výskyt hub

 |  9. 12. 2019
 |  Vesmír 98, 673, 2019/12

Houby se významně podílejí na fungování naprosté většiny terestrických ekosystémů, a je proto důležité vědět, co ovlivňuje jejich výskyt a diverzitu. Moderní metody sekvenace DNA nám už dnes umožňují popsat jejich diverzitu v prostředí, aniž bychom je museli jednotlivě pozorovat. Abychom porozuměli jejich rozšíření na Zemi, potřebujeme odebrat dostatečný počet vzorků. A to není snadný úkol. Řešením může být studium už publikovaných dat.

Pracovníkům Mikrobiologického ústavu AV ČR v Praze se podařilo s podporou Grantové agentury ČR shromáždit údaje z 3370 vzorků půdy, které obsahovaly více než 66 milionů údajů o výskytu jednotlivých druhů hub – sekvencí DNA. Získané údaje překvapivě ukazují, že maximum diverzity hub neleží v tropech, jako je tomu u rostlin, ale spíše v chladných oblastech, a že klima je jedním z hlavních faktorů, které výskyt hub předurčují. Ukazuje se také, že mykorhizní houby, které usnadňují rostlinám získávání minerálních živin z půdy a na jejichž aktivitě závisí zemědělská a lesnická produkce, se vyskytují obvykle pouze v úzkém rozmezí klimatických podmínek. Jiné skupiny hub včetně patogenních druhů mají k teplotě a množství srážek daleko větší toleranci. Zatímco u 453 nejběžnějších druhů mykorhizních hub je obvyklé rozmezí průměrných ročních teplot, které tolerují, zhruba 5 °C, mezi 160 druhy, které jsou patogenní pro rostliny, je to 9 °C. Bohužel proto hrozí, že se změny klimatu negativně projeví na výskytu prospěšných hub, zatímco ohrožení zemědělských plodin a stromů patogeny může vzrůst.

Větrovský T. et al., Nature Communications, DOI: 10.1038/s41467-019-13164-8

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mykologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Baldrian

Doc. RNDr. Petr Baldrian, Ph.D., (*1972) vystudoval mikrobiologii na Přírodovědecké fakultě UK v Praze. V Mikrobiologickém ústavu AV ČR v Praze vede Laboratoř environmentální mikrobiologie. Zabývá se ekologií a fyziologií půdních hub a bakterií.
Baldrian Petr

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...