i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Sinice

Hrozba pro pitnou vodu
 |  16. 7. 2018
 |  Vesmír 97, 430, 2018/7

Sinice, jedny z nejstarších organismů na Zemi (jejich stáří se odhaduje na 3,5 miliardy let), máme spojené s vodním květem, jehož výskyt obvykle znamená konec letních radovánek na našich přírodních koupalištích. Zároveň jsou sinice také velmi prospěšné organismy – stojí na počátku potravních řetězců většiny vodních ekosystémů, jsou jedním z nejvýznamnějších producentů kyslíku na Zemi, využívá je řada biotechnologií, např. při výrobě biopaliv, uplatňují se jako doplňky stravy (jsou významným zdrojem proteinů a vitaminů), slouží k výrobě přírodních barviv, využívají se ve farmacii atd. Zaměříme se spíše na negativní důsledky jejich výskytu, přičemž záměrně pomineme již zmíněné koupání.

Mnohem zásadnější dopad na lidskou společnost může mít situace, kdy se sinice přemnoží v nádržích sloužících jako zdroje pitné vody, což se bohužel děje stále častěji.

Při úpravě vody však nejsou problémem ani tak sinice samotné, jako látky, které produkují za svého života nebo které vznikají při jejich odumření. Tyto látky označujeme AOM.1) Fytoplanktonem produkované organické látky jsou tvořené převážně sacharidy, resp. polysacharidy a heteropolysacharidy; dusíkatými látkami ve formě aminokyselin, oligopeptidů a proteinů; organickými kyselinami, kde převažuje kyselina glykolová; tuky a mastnými kyselinami; fenolovými sloučeninami; látkami obsahujícími fosfor (organické fosfáty) a také těkavými aldehydy a ketony. Zvláštní skupinu pak tvoří toxiny, které jsou charakteristické především pro sinice, tzv. cyanotoxiny.1) Protože jde o velmi různorodou směs látek, je také jejich dopad na procesy úpravy vody velmi různorodý. Jednotlivé hrozby, které přítomnost těchto látek ve zdrojích vody představuje, jsou popsány v následujícím textu.

Nyní vidíte 14 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Ekologie a životní prostředí

O autorech

Lenka Pivokonská

Lenka Čermáková

Martin Pivokonský

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...