i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vylekaná sója

 |  3. 12. 2018
 |  Vesmír 97, 689, 2018/12

Umlčení gen u MSH1 pomocí RNA interference (Vesmír 91, 668, 2012/11) vyvolá v rostlinách sóji stejnou reakci, jako kdyby se ocitly pod stresem vyvolaným suchem nebo nevhodnou teplotou. Přestože jsou pěstovány v optimálních podmínkách, aktivují obranné mechanismy. „Vylekané“ rostlinky jsou odolnější a vykazují až o 14 % vyšší výnosy. Pozoruhodné je, že kříženci těchto rostlin s normální sójou také aktivují obranné reakce, přestože je u nich gen MSH1 normálně funkční. Zafungovala u nich epigenetická paměť, která se udržela po další tři generace. Stejný efekt vědci demonstrovali i u rajčat a čiroku. Je to další cesta ke zvyšování výnosů bez genetických modifikací (viz také s. 718).

Kenchanmane Raju S. K. et al., Plant Biotechnol. J., DOI: 10.1111/pbi.12919

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství, Genetika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...