Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jak přežít zimu?

Rejskové si zmenší hlavu
 |  8. 1. 2018
 |  Vesmír 97, 15, 2018/1

Existenci podivuhodné adaptace rejsků na zimní nedostatek potravy tušili vědci dlouhá desetiletí. Její definitivní potvrzení přineslo až nasazení moderní techniky.

V čtyřicátých letech minulého století si polský zoolog August Dehnel povšiml zajímavého jevu. Lebky rejsků ulovených na sklonku podzimu byly větší než lebky zvířat, která padla do nastražených pastí v předjaří. Rejskové žijí obvykle něco málo přes rok a mláďata mají zjara. Velkohlaví podzimní rejskové tedy byli v drtivé většině mladší než časně jarní rejsci s menší hlavou. Znamená to snad, že se rejskům přes zimu hlava zmen- šila? Prapodivný jev vstoupil do odborné literatury jako Dehnelův fenomén a lámaly si s ním hlavy generace vědců. Nikdo však nedokázal jednotlivé rejsky při zmenšování hlavy přistihnout a fenomén zůstával popsán jen jako trend na úrovni populací.

Nyní vidíte 21 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Jaroslav Petr

Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc., (*1958) vystudoval Vysokou školu zemědělskou v Praze. Ve Výzkumném ústavu živočišné výroby v Uhříněvsi se zabývá regulací zrání savčích oocytů a přednáší na České zemědělské univerzitě v Praze. Je členem redakční rady Vesmíru.
Petr Jaroslav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...