i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

8 178 m

 |  8. 1. 2018
 |  Vesmír 97, 10, 2018/1

Mořští biologové a ichtyologové z Havajské univerzity s kolegy z Newcastleské univerzity popsali v časopise Zootaxa nový druh hlubokomořské ryby. Pseudoliparis swirei z čeledi terčovkovitých (liparidae) žije v mariánském příkopu u ostrova Guam v Tichém oceánu, vědci ji popsali na základě výzkumu 37 jedinců, které v letech 2014 a 2017 vylovili z hloubky 6898 až 7966 metrů. Až 23 centimetrů dlouhá ryba má průhlednou kůži bez šupin. Stejně jako další zástupci téhož rodu se živí především korýši.

Pseudoliparis swirei je zároveň nejhlouběji pozorovanou rybou. Robot japonské výzkumné agentury JAMSTEC ji letos v květnu zaznamenal v hloubce 8178 metrů. Padl tak čínský rekord z dubna 2017, byť o pouhých 26 metrů.

Video z hloubek 7498 a 8178 metrů zachycuje nově popsanou rybu kroužící kolem korýšů, kteří konzumují nastraženou makrelu.

Zdroj: JAMSTEC

Gerringer M. E. et al., Zootaxa, DOI: 10.11646/zootaxa.4358.1.7

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Ondřej Vrtiška

Mgr. Ondřej Vrtiška (*1976) je původním vzděláním biolog se specializací na hydrobiologii (PřF UK), utekl z oborů žurnalistika a kulturní antropologie (obojí FSV UK). Od r. 2001 pracuje jako vědecký novinář, na téma „věda v médiích“ přednáší pro vědce i pro laickou veřejnost. Z úžasu nevycházející pozorovatel memetické vichřice. Občas napíná plachty, občas staví větrolam.
Vrtiška Ondřej

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...