i

Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Kandidy a spol.

Kolemjdoucí, hosté, nebo nepřátelé?
 |  9. 1. 2017
 |  Vesmír 96, 36, 2017/1

Pekařská kvasinka se těší oblibě vědců, milovníků kynutého pečiva i konzumentů alkoholických nápojů. Méně už se mluví o kvasinkách patogenních. A ještě méně o tom, že i pekařské droždí se může stát nebezpečným původcem infekce.

Na Zemi žijí možná stovky tisíc druhů kvasinek, zhruba tisíc je taxonomicky popsaných. Většinou se vyskytují v půdě, na listech rostlin nebo kolonizují hmyz. Jen malý počet kvasinkových druhů dokáže žít při teplotě 37 °C v organismu teplokrevných živočichů. Ty bývají označovány za oportunní patogeny, tedy mikroorganismy schopné způsobit onemocnění pouze oslabenému, nikoli zdravému hostiteli. Nejznámější a nejfrekventovanější mezi nimi jsou někteří zástupci rodů Candida, AspergillusCryptococcus. Kvasinky rodu Candida, s nimiž se nejčastěji setkáváme v klinické praxi, jsou C. albicans, C. glabrata, C. parapsilosis, C. tropicalisC. krusei.

Neškodné, ale i zabijáci

Pojem patogenu není absolutní. Zda soužití s kandidami způsobí hostiteli problémy, záleží do značné míry na jeho imunitě. U zdravých jedinců lze kvasinky najít jako součást přirozené mikroflóry, při oslabení mohou způsobit onemocnění kůže a sliznic. Tyto povrchové mykózy jsou nepříjemné a úporné, ale neohrožují hostitele na životě. Avšak u jedinců s výrazným imunitním deficitem (pacienti po transplantaci nebo chemoterapii; počet takto ohrožených lidí s rozvojem medicíny stoupá) může dojít k opravdu nebezpečné, až smrtelné systémové infekci, kdy se kandida rozšíří do vnitřních orgánů.

K přenosu kvasinek dochází někdy i v nemocnicích, prostřednictvím katetrů a jiných plastových pomůcek, na nichž zejména C. albicansC. parapsilosis ochotně vytvářejí biofilmy. Původ infekce ale může být i endogenní. Z kvasinky žijící s hostitelem jako neškodný komenzál (komenzalismus je soužití dvou organismů, kdy první má z druhého prospěch, ale neškodí mu) se může stát nebezpečný patogen. Kdy tuto hranici překročí? O tomto složitém ději zatím nevíme vše, ale rozhodně zde hrají roli jak imunitní systém hostitele a jeho mikrobiom, tak i změny v chování kvasinky.

Ani pojem hostitele není jednoznačně a beze zbytku definován. Součástí každého z nás je i soubor mikroorganismů, které přirozeně osídlují rozličné části našeho těla a mají různé vzájemné vztahy, například soutěží o nutrienty. Každý „nově příchozí“ mikroorganismus vstupuje do bohaté sítě interakcí. Tak třeba až do padesátých let 20. století způsobovaly kandidy onemocnění jen vzácně. Případy orálních či vaginálních kandidóz začaly přibývat s rozšířeným užíváním antibiotik, která potlačila konkurenční bakterie.

Bakterie ale mohou mít s kandidami i synergický vztah: C. albicans například vytváří směsné biofilmy s bakterií Pseudomonas aeruginosa v plicích pacientů s cystickou fibrózou.

Nyní vidíte 24 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie

O autorovi

Olga Heidingsfeld

RNDr. Olga Heidingsfeld, CSc., (*1965) vystudovala biochemii na Přírodovědecké fakultě UK, pak pokračovala postgraduálním studiem v Ústavu organické chemie a biochemie AV ČR v Praze, kde pracuje dodnes. Od roku 2013 přednáší molekulární biologii na katedře biologických a biochemických věd Fakulty chemicko-technologické Univerzity Pardubice. Zabývala se proteázami virů, rostlin a kvasinek. V 21. století se soustředí na patogenní kvasinky, pracuje s proteiny důležitými pro jejich virulenci a přežití.
Heidingsfeld Olga

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...