Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Střevní mikrobiom aneb Staří přátelé

Alanna Collen: 10 % člověka (aneb Mikrobi ve vašem těle jsou klíčem k vašemu zdraví a štěstí)Dobrovský, Praha 2015, 194 stran, ISBN: 978-80-7390-280-3. Doporučená cena neuvedena.
 |  8. 9. 2016
 |  Vesmír 95, 536, 2016/9

Všude jsou, všude jsou... Kdo? Mikrouti, jak je kdysi nazval můj spolužák. Máme je na kůži, máme je v nose, ale jejich nejzajímavější skupina žije v tráv˝icím traktu. Jsou jich zde téměř dva kilogramy a traduje se, že počtem desetkrát přečíslí všechny buňky našeho těla. Trojice izraelských vědců letos tento poměr revidovala – zřejmě kolísá, ale v průměru se pohybuje kolem 1,3 : 1 ve prospěch mikrobů (Vesmír 95, 266, 2016/5). Co se týče genů, mají nad našimi necelými 22 000 navrch asi tak dvoutisíckrát. Spolu s enterálním nervovým systémem a také imunitním systémem vytvářejí takzvaný střevní mozek.

Nyní vidíte 13 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Mikrobiologie
RUBRIKA: Nad knihou

O autorovi

Radkin Honzák

MUDr. Radkin Honzák, CSc., (*1939) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK v Praze. Působí v Ústavu všeobecného lékařství 1. lékařské fakulty UK a v psychiatrické ambulanci Institutu klinické a experimentální medicíny. Vydal mj. knihy Jak přežít léčení, Jak žít a vyhnout se syndromu vyhoření, Psychosomatická prvouka, Čas psychopatů.
Honzák Radkin

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...