Od bakterie k člověku aneb Štafle pokroku
| 7. 4. 2016 | Vesmír 95, 197, 2016/4
| Seriál: Věčná vědecká klišé, 11. díl (Předchozí – Následující)
Pod kůži zažrané „pravdy“ bezmyšlenkovitě tradované po celá desetiletí nám brání vidět pestrý svět okolo. Uvítám od čtenářů poukazy na další podobné obraty.
Každý z nás to v různých obměnách slýchá. Vesměs jde o představu žebříku přírody (scala naturae), která je s námi už od pozdní antiky, ne-li z dob dávnějších. Výraz nám vnucuje představu, že živáčky lze seřadit podle jakéhosi kritéria primitivnosti či pokročilosti. S příchodem evolučního myšlení – zejména od Lamarcka – se žebřík stává časovou osou, schodištěm pokroku, po kterém stoupá evoluce.
Nyní vidíte 17 % článku. Co dál:
Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném →
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Evoluční biologie
RUBRIKA: Glosy
O autorovi
Anton Markoš
Doc. RNDr. Anton Markoš, CSc., (*1949) vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK. Na katedře filozofie a dějin přírodních věd PřF UK se zabývá teoretickou biologií. Napsal knihy Povstávání živého tvaru (1997), Tajemství hladiny (2000), Berušky, andělé a stroje (spolu s J. Kelemenem, 2004), Život čmelákův (spolu s T. Daňkem, 2005), Staré
pověsti (po)zemské (spolu s L. Hajnalem, 2007), Profil absolventa (2008), editoval
sborníky Náhoda a nutnost (2008), monografii Markoš a spol.: Life as its own
designer (Springer, 2009), Jazyková metafora živého (2010).
Doporučujeme
Divocí kopytníci pečují o krajinu
Josef Matyáš | 6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa
Pavel Krtouš | 6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe
Tomáš Knedlík | 6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...