Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Zvláštní přesmyk chobotnatců z rostlin C4 na C3 rostliny

 |  4. 2. 2016
 |  Vesmír 95, 71, 2016/2

Pomocí izotopové analýzy zubů je možné odhadnout potravu daného zvířete, například striktní býložravost, všežravost nebo masožravost, u býložravců pak povahu okusovače (převaha tzv. C3 rostlin) nebo spásače (dominance C4 rostlin – hlavně trávy, viz obr. vlevo), popř. biotopové preference (otevřenost krajiny). Jde o relativně nový přístup, který vhodně doplňuje naše dosavadní poznatky, například dedukce potravních specializací na základě obrusu a samotného typu dentice. Díky rozsáhlým srovnávacím studiím začínáme získávat vskutku pozoruhodné výsledky, což je i případ slonů. V jejich evoluci pozorujeme zvětšování zubů a přestavbu okluzní plochy na čím dál větší počet lamel. Izotopová šetření ukázala, že naprostá většina chobotnatců (kromě hodně bazální linie velmi pozoruhodných deinotérií) v období před 5–1 milionem let požírala dominantně C4 rostliny, tedy šlo při zjednodušení o trávožravce. Jenže recentní sloni mají dominantní podíl C3, ačkoliv třeba slon indický či amboselská populace slona afrického má poměrně významný podíl i C4 rostlin. Co tento posun – vlastně návrat – od typických spásačů k okusovačům způsobilo, nevíme. Že by třeba kompetice s progresivními a rozvětvujícími se skupinami turovitých (tuři, antilopy, kozo-ovce)?

Oecologia 120, 364–374, 1999

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Evoluční biologie
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Jan Robovský

RNDr. Jan Robovský, Ph.D., (*1980) se na Přírodovědecké falkultě JU věnuje evoluci savců a jejich ochraně. Od roku 2011 je externím vědeckým pracovníkem Zoo Liberec.
Robovský Jan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...