Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Tloustnutí odpovídá vyššímu příjmu energie téměř ve všech zemích světa

 |  4. 2. 2016
 |  Vesmír 95, 70, 2016/2

I když se právem mluví o úbytku fyzické námahy jako převažující příčině obezity, studie WHO (Bull World Health Organ 93, 446–456, 2015) upozorňuje, že v 56 z 69 sledovaných zemí všech ekonomických příjmových kategorií stoupla jak tělesná hmotnost obyvatel, tak i jejich energetický příjem potravou. Ve 45 zemích byl nárůst energie ve stravě dostačující k vysvětlení vzestupu průměrné tělesné hmotnosti.

Největší vzestup byl nepřekvapivě zjištěn v USA – mezi roky 1972 a 2004 se zvýšil o 3213 kJ, což je ale mnohem více, než odpovídá vzestupu tělesné hmotnosti o 9 kg. Je zřejmé, že se jídlem masivně plýtvá.

Příjem energie klesl pouze ve dvou ekonomicky bohatých státech – ve Švýcarsku (o 310 kJ) a na Barbadosu (o 146 kJ). V obou zemích klesla průměrná váha obyvatele asi o kilogram. Nejdramatičtější pokles energetického příjmu byl zaznamenán v Kazachstánu, a to o téměř 3800 kJ během 4 let.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Medicína
RUBRIKA: Mozaika

O autorovi

Petr Sucharda

MUDr. Petr Sucharda, CSc., (*1956) vystudoval Fakultu všeobecného lékařství UK. Je primářem 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. LF UK a vědeckým sekretářem České obezitologické společnosti ČLS JEP. Klinické problematice obézních se věnuje soustavně od roku 1984.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...