Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Banánovník z východoafrické vysočiny

3. Šlechtění banánovníku
 |  4. 2. 2016
 |  Vesmír 95, 102, 2016/2
 |  Seriál: Potravinové zdroje, 3. díl (Předchozí)

Klasické způsoby šlechtění banánovníku jsou časově velmi náročné a mohly by být výrazně urychleny pomocí nových genomických metod pro vyhledávání perspektivních kříženců.

Není pochyb o tom, že nejefektivnější obranou proti chorobám a škůdcům, která nemá negativní vliv na prostředí, je pěstování rezistentních odrůd. Kromě choroby Banana Xanthomonas Wilt (Vesmír 95, 36, 2016/1) lze mezi planými druhy banánovníků nalézt zdroje rezistence a je velký zájem využít je ve šlechtění. U banánovníku je však problém se sterilitou – pěstované odrůdy jsou bezsemenné. Přesto má křížení smysl: s velmi malou frekvencí vznikají funkční pohlavní buňky i u sterilních triploidů a lze získat hybridní semena. Úspěšným pionýrem šlechtění byl Phil Rowe (1939–2001) z USA, který v Hondurasu pracoval pro několik společností. Jeho úspěšná strategie je založena na šlechtění diploidních fertilních linií, které slouží jako zdroje pylu pro křížení se sterilními triploidními odrůdami. Kříženci, které takto získal, jsou odolní vůči mnoha chorobám a škůdcům, mají vysoké výnosy a patří mezi první nové odrůdy, které farmáři ochotně přijali. O své práci Rowe řekl: „křížíte rostliny, které netvoří semena, abyste získali lepší rostliny, které nemají semena“.

Nyní vidíte 21 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Potravinářství

O autorech

Jaroslav Doležel

Moses Nyine

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...