Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Jméno pro hvězdnatku

Ad Vesmír 95, 524, 2016/9
 |  3. 11. 2016
 |  Vesmír 95, 613, 2016/11

Vše, co má jméno, jednou někdo pojmenoval. Jak už jsme psali, čeští botanici Michal Hroneš, Martin Dančák a Michal Sochor z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci dosud v tropických deštných lesích Bornea objevili tři druhy rostlin, patřících mezi hvězdnatky. K jejich českému pojmenování nyní vyzývají.

Inspirovat k přiléhavému názvu mohou fotografie rostlin i jejich popis na stránce goo.gl/forms/BBUNMi4MCX3E6dnI3, kam lze návrh jména vepsat. Na autory vítězných návrhů čeká: certifikát autorství návrhu, roční předplatné časopisu Vesmír, rodinné vstupné do Pevnosti poznání v Olomouci, masožravá rostlina a komentovaná exkurze do sbírkového skleníku Univerzity Palackého. Poslat návrh jména lze do 31. prosince 2016.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Botanika

O autorovi

Marek Janáč

Marek Janáč (* 1971) je publicista, rozhlasový a televizní dokumentarista, autor dvou knih a osmi CD s populárně-vědeckou tematikou. Za svou tvorbu získal řadu ocenění na domácích i mezinárodních festivalech. Popularizaci vědy považuje za dílo na úrovni jazykového překladu básně. Jeho ideálem je – na rozdíl od bonmotu srovnávajícího dobrý překlad s ženou – překlad věrný i krásný zároveň.
Janáč Marek

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...