Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Architektura konverzí prostor k pokračování: La Fabrika

 |  9. 7. 2015
 |  Vesmír 94, 462, 2015/7

Máloco tak přitáhlo v posledních letech pozornost a zájem o průmyslové dědictví jako projekty konverzí opuštěných skladů, textilek, továrních hal, pivovarů, hutí či elektráren. Upozorňují na možnosti, představují aktuální téma architektury a urbanismu, rezonují se současnými tendencemi v umění.

Výrazněji se to potvrdilo už během mezinárodního bienále Industriální stopy v roce 2005, tehdy se konala i první přehledová výstava architektury konverzí v České republice. Od té doby ale přibyly desítky dalších projektů a realizací, rozsáhlé i drobné investice, úpravy či intervence trvalé i dočasné, které rozšiřují či teprve zkoušejí další možnosti využití opuštěných budov a areálů. Reprezentují pozoruhodnou škálu často i protichůdných přístupů a vyhraněných architektonických konceptů, nákladných přestaveb i nenáročných úprav a vtipných intervencí podle konkrétní situace i podle možností, kolik toho jsme schopni – ale i ochotni – z minulé zkušenosti do dnešních dnů přenést a vstřebat. Provází je i rozdílná míra stavebních zásahů.

Nyní vidíte 28 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Architektura
RUBRIKA: Architektura

O autorovi

Benjamin Fragner

 

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...