Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

BIOLOGIE • Stanislav Mihulka

 |  2. 2. 2015
 |  Vesmír 94, 73, 2015/2

IMUNOLOGIE

Evoluce transferinu – zbraň proti pirátům železa

Tělo se proti patogenům mimo jiné brání i nutriční imunitou. Střeží si klíčové živiny a ztrpčují tím útočníkům život. Platí to i o železe, které se stalo lákavým cílem pirátských nájezdů bakterií.

Matthew Barber a Nels Elde z Utažské univerzity zjistili, že primáti už 40 milionů let bojují o železo s bakteriemi, což se projevuje intenzivní evolucí transferinu, proteinu pro transport železa. Rychle mutující transferin přitom kříží šavli s TbpA, bakteriálním povrchovým receptorem pro transferin. Je to solidní zbraň primátů proti pirátským nájezdům za železem.

Science 346, 1363–1366, 2014.

Makrofágy mají prsty v regeneraci kůže

Mirna Perez-Moreno a její kolegové ze Spanish National Cancer Research Centre (CNIO) nedávno odhalili nečekanou souvislost mezi lidským imunitním systémem a regenerací kůže. Mají s tím co dělat makrofágy.

Nyní vidíte 19 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...