Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

BIOLOGIE • Stanislav Mihulka

 |  8. 1. 2015
 |  Vesmír 94, 10, 2015/1

PALEONTOLOGIE

Genom Evropanů obstál v nejmladší době ledové

Kde se vlastně vzali Evropané? Leccos napověděl genom dávného obyvatele západního Ruska, který se stal nejstarším přečteným genomem anatomicky moderního člověka.

Mají ho na svém kontě Eske Willerslev z Geogenetického centra Kodaňské univerzity a jeho kolegové, kteří četli DNA vzorku Kostenki 14 z vesnice Kostěnki jižně od Voroněže.

Genom starý minimálně 36 tisíc let je blízký chlapci kultury Mal‘ta z centrální Sibiře, který žil před 24 tisíci lety, lovcům a sběračům evropského mezolitu, některým dnešním obyvatelům západní Sibiře a mnoha Evropanům. Jak se zdá, genom Evropanů přežil drsné časy nejmladší doby ledové. Máme být na co pyšní.

Nyní vidíte 26 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biologie

O autorovi

Stanislav Mihulka

RNDr. Stanislav Mihulka, Ph.D., (*1973) je šéfredaktorem popularizačního webu Osel.cz. Vystudovaný biolog, kterému učarovala popularizace vědy, taje astrofyziky a magie výchovy tří nespoutaných potomků. Ve službách Slezské univerzity v Opavě popularizuje vědu.
Mihulka Stanislav

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...