Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Krab „Blinky“

 |  17. 7. 2014
 |  Vesmír 93, 461, 2014/7

Ti, co sledují americký animovaný seriál Simpsonovi, určitě znají Blinkyho. Blinky je tříoká zmutovaná ryba, kterou Bart vylovil z rybníka, do kterého pan Burns vypouštěl nebezpečný odpad ze své elektrárny. Pravděpodobně však neznají tříokého sladkovodního kraba Amarinus lacustris z Nového Zélandu. Ten je totiž na rozdíl od Blinkyho skutečný a popsali jej biologové z Humboldtovy univerzity (Arthropod Structure and Development 43, 163, 2014; doi: 10.1016/j.asd.2013.10.007). Tento mutant má na rozdíl od svého nezmutovaného bratra tři oči a několik dalších malformací, jako např. zdvojené rostrum (špičatý výběžek krunýře na předku těla) či odchylky na krunýři a tykadlech. Kromě těchto rozdílů byly nalezeny také anomálie v centrálním nervovém systému, zejména v přední části mozkového ganglia zvaného protocerebrum. Důvody této mutace nejsou známy.

Ke stažení

OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Zoologie
RUBRIKA: Aktuality

O autorovi

Jiří Patočka

Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc., (*1939) vystudoval chemii a fyziku na PřF MU v Brně. Je profesorem toxikologie na Zdravotněsociální fakultě JU v Českých Budějovicích a emeritním profesorem Fakulty vojenského zdravotnictví Univerzity obrany v Hradci Králové. Je autorem knih Vojenská toxikologie (2004), Nutricní toxikologie (2008), spoluautor knih Doba jedová 1 a 2 (2011, 2012) a dalších.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...