Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Vedci spolu so študentmi prvýkrát syntetizovali funkčný kvasinkový chromozóm

 |  7. 5. 2014
 |  Vesmír 93, 273, 2014/5

Jedným z veľkých úspechov syntetickej biológie bola syntéza funkčného genómu DNA baktérie Mycoplasma mycoides o dĺžke 1,1 milióna bázových párov (bp), ktorú v roku 2010 publikoval vedecký tím z Ústavu J. Craiga Ventera v Rockville, v štáte Maryland, USA (Nucl. Acid Res. 38, 2558, 2010). Ďalší vedci sa sústredili na iné organizmy, medziiným aj na kvasinky, ktoré majú zložitejšie organizovaný genóm. Nedávno syntetická biológia zaznamenala ďalší významný úspech. Vedcom sa podarila syntéza najmenšieho choromozómu III pekárenských kvasníc Sacharomyces cerevisiae (Science 344, 55, 2014), čo je prvý funkčný chromozóm buniek pripravený človekom. Po rozlúštení celého genómu v roku 1996, je konštrukcia umelého chromozómu ďalším míľnikom vo výskume kvasiniek. Zaujímavosťou tohto projektu je aj aktívna účasť medzinárodného tímu študentov, samozrejme, pod vedením skúsených vedcov.

Nyní vidíte 25 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Biochemie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Štefan Vilček

Prof. Ing. Štefan Vilček, DrSc., (*1950) vyštudoval chémiu na ČVUT v Prahe. Na Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach dlhodobo pracuje v oblasti veterinárnej virológie a molekulovej epizootológie. Vyvinul viaceré PCR testy na diagnostiku infekčných chorôb hospodárskych zvierat, rozvíja molekulovú epizootológiu vírusových nákaz zvierat, analyzuje genómy živočíšnych vírusov. V súčasnosti sa podieľa aj na vývoji PCR testu na detekciu SARS‑CoV‑2 s využitím nových magnetických častíc.
Vilček Štefan

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...