Aktuální číslo:

2024/5

Téma měsíce:

Čas

Obálka čísla

Nová nádej pre liečbu obezity

 |  7. 5. 2014
 |  Vesmír 93, 263, 2014/5

Viete, čo je to absolútna obezita? Keď vyleziete v plavkách na pláž a akvitisti Greenpeace vás začnú ťahať naspäť do mora.

Obezita je nadmerné ukladanie energetických zásob v podobe tuku. Najčastejšou príčinou vzniku obezity je kombinácia väčšieho energetického príjmu, nedostatku pohybu, dedičných a psychických vplyvov. Najjednoduchšie hodnotenie obezity je meraním obvodu pása: muž s ideálnou hmotnosťou má obvod pása pod 94 cm, pri nadváhe má nad 94 cm a pri obezite nad 102 cm. Podľa WHO je najrozšírenejšie hodnotenie stanovením BMI (Body Mass Index = hmotnosť v kg delená druhou mocninou výšky v m). Obezita začína pri hodnote BMI ≥30. Obyvatelia Česka sú najtučnejší v Európe (obr. 2). V USA je to ešte horšie, iba tretina obyvateľov má normálnu hmotnosť, tretina má nadváhu a tretina je vyslovene obézna. Obezita je rizikovým faktorom aterosklerózy, trombózy, cukrovky, ako aj ochorení kĺbov a chrbtice. I keď existuje množstvo prác dokazujúcich, že zvýšená telesná aktivita pomáha pri znižovaní telesnej hmotnosti, poznanie špecifických ciest, akými zasahuje do odbúravania tuku, zostávalo neúplné. V januári 2014 sa objavila práca, ktorá môže byť prelomová [1].

Nyní vidíte 28 % článku. Co dál:

Jsem předplatitel, mám plný přístup
Jsem návštěvník
Chci si přečíst celé číslo
Předplatným pomůžete zajistit budoucnost Vesmíru. Více o předplatném
OBORY A KLÍČOVÁ SLOVA: Fyziologie
RUBRIKA: Glosy

O autorovi

Emil Ginter

RNDr. Emil Ginter, DrSc., (*1931) vyštudoval biochémiu na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave. V Ústave výživy a Ústave preventívnej a klinickej medicíny v Bratislave sa zaoberal úlohou antioxidantov v prevencii aterosklerózy.

Doporučujeme

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Divocí kopytníci pečují o krajinu

Josef Matyáš  |  6. 5. 2024
Zubr, pratur a divoký kůň dokážou výborně udržovat rozsáhlé plochy krajiny. Vyplývá to z aktualizovaného dokumentu Metodika přirozené pastvy...
Relativistický čas – čas našeho světa

Relativistický čas – čas našeho světa

Pavel Krtouš  |  6. 5. 2024
„Někteří filozofové … se domnívají, že fyzika není schopna popsat nejzákladnější aspekty reality, a zavrhují ji proto jako zavádějící formu...
Čas na poslední kafe

Čas na poslední kafe uzamčeno

Tomáš Knedlík  |  6. 5. 2024
Kávu zbožňujeme pro její vůni a chuť, ale také pro její povzbuzující účinky. Omamná vůně kávy se uvolňuje při pražení, kdy vznikají těkavé...